Saturday 27 June 2015

Oluita 40 pisteen tuolta puolen (beers beyond 40 points), part 3 (Westvleteren 12)

W12 ja maailman parhaimman oluen lasi: R10
Joskus n. kolme vuotta sitten maistoin Black Doorissa, Helsingissä, maailman parasta olutta eli Westvleteren 12:ta. Tai ainakin niin väitettiin, että se on maailman parasta. Itselle tuolloin jäi mieleen, että ei ollut kyllä Rochefort kympin (R10) voittanut olut. Jopa W8 oli mielestäni parempaa. Monet netissä sanoivatkin, että tämä uusi W12 vaatii kypsytystä, että ei ole ns. vanhan W12:ta veroinen. No, sitten Alkoon tuli erä W12:ta ja olihan sieltä pakko ostaa muutama nautiskeltavaksi.  Yhden jätin sitten olutkaappiini ns. kypsymään. Korkissa on muuten leima: 20.4.15 eli samaa sarjaa, kuin Black Doorissa maistamani. Noottini tuosta BD:n versiosta oli, että hedelmää, mausteita ja banaania löytyy. Mites kävi nyt? Nyt vihdoin ja viimein raaskin korkata tämän pullon, jota pidin säilössä kuin Graalin maljaa. Kipeetä se vain kerran tekee ja poks, korkki oli auki. Ensimmäinen ajatus oli, että suklaisuus oluessa on lisääntynyt tavattomasti. Sitä löytyi sekä tuoksussa että maussa. Mutta ei sitä ollut kuitenkaan häiritsevästi. Muutenkin oluesta löytyi niitä tyypillistä trappistituoksuja ja makuja eli trappistibanaania sekä toffeeta, karamellia, rusinaa ja luumua. Tämä on upea ja mahtava olut, mutta en ihan silti ymmärrä, että mistä se kaikki hypetys tulee. Ehkä joku kertoo sen minulle. Mielestäni Rochefort 10 on siltikin parempi olut. Ja kuten todettu, niin W12 on upea ja en sitä kielläkään. Yksi parhaimmista varmasti maailmassa eli tarkoittaa sitä, että seuraavan kerran, kun sitä taas tulee Alkoon, niin aivan varmasti ostan lisää. Tämän illan reittauspisteet: n9+t9+p5+o22 = 45/50.

Sometimes three years ago I tasted what was argued as the best beer in the world: Westvleteren 12. I thought back then that it wasn't as good as Rochefort 10. Even Westvleteren 8 was better. Beerheads argued that this new version (XII) needs few years to mature so when our monopoly over 4.7% ABV booze shop Alko bought a batch I had to have few. And one of those I put into my beerfridge and now I opened it. First impression was that there are now lots and lots of chocolate all over the beer. Still, lots of those scents you connect with trappist beers are still there: bananas, toffee, raisins, plums and so on. This is one heck of a beer but I still cannot understand why the hype? I still think Rochefort 10 is a better beer compared to W12 but don't get me wrong: W12 is still one of the best beers in the world and the next time Alko buys a batch I will buy few bottles for me. Points: 45/50.

No comments:

Post a Comment