Viime aikoina on taas vellonnut keskustelua eri medioissa koskien skottifutiksen, suomifutiksen ja suomilätkän tilaa. Aloitetaan Skotlannista.
During last few weeks there's been lots of discussion about the state of football in Scotland and in Finland but also ice hockey's state in Finland.
FIRST IN FINNISH (BRIEFLY IN ENGLISH AT THE BOTTOM OF THIS PAGE)
SKOTLANTI
Skotlanti on viskeistä, kilteistä ja jalkapallosta tunnettu maa. Itse olen suorastaan hulluna Skotlantiin, vaikka viskien hinnat vain nousevat ja vastapainona jalkapallon taso laskee. Onneksi miesten kilttien pituudet eivät sentään lyhene. Voisi tulla vilu kulkusiin. On tosiasia, että Skotlannin jalkapalloskeneä ovat Celtic ja Rangers hallinneet koko sen olemassaolon ajan vain muutaman joukkueen onnistuessa pudottamaan jomman kumman valtaistuimelta. Viimeinen tällainen tapahtuma oli 1980-luvulla, kun Aberdeen vei mestaruuden (Sir Alexin johdolla). Skotlannin Cupissa ja Liiga-Cupissa sentään on ollut tasaisempaa. Ainakin jonkin verran. Myöskin kultaisella kasarilla Aberdeen pystyi nappaamaan Cup Winners Cupin Real Madridin nenän edestä. Tuskinpa enää pystyisi samaan.
(Aberdeen winning the Cup Winners Cup in 1983. Picture taken from Events for Archie blog) |
Skotlannissa mentiin myös tuohon Valioliiga-maailmaan ja syntyi kaksi kattojärjestöä, joista viime vuosina onneksi päästiin eroon ja nyt kaikki 42 joukkuetta ovat saman järjestön alla (SPFL). Rahat kun tuntuivat siirtyvän ensimmäkseen Old Firm'in (Celtic ja Rangers) taskuihin ja muilla joukkueilla ei juurikaan mahdollisuuksia ollut nousta mestariksi. Jo se oli suuri saavutus jos joku sai kiilattua itsensä näiden kahden väliin. Viime aikoina on silti noussut kysymyksiä, että jotain on pielessä. Porukka ei käy otteluissa enää samaan tahtiin kuin ennen. Tähän ratkaisuna on mm. ehdotettu kesäkauteen siirtymistä, jotta ei tarvitsisi keskitalvella yrittää pelata kesäpeliä. Ei se välttämättä ole edes katsojaystävällistäkään. Hytise nyt sitten katsomoissa keskellä talvea. Fanit halusivat tämän lisäksi laajentaa pääsarjaa, jotta samoja joukkueita ei tarvitsisi kohdata montaa kertaa kaudessa, mutta SPFL ei noteerannut tätä mitenkään. Halusivat pitää 12-joukkueen sarjasta kiinni (ja siitä fanien vihaamasta jaosta kolmen kierroksen jälkeen). Nyt katsojamäärät ovat laskeneet ja huoli on kova, koska mm. koripallo ja yllättäen myös jääkiekko ovat lisänneet katsojamääriä. Lippujen hinnat tietysti ovat ratkaisevassa asemassa tässäkin: samalla hintaa pääsee koko perhe katsomaan koripalloa kuin yksi menee katsomaan jalkapalloa, jossa Celtic kuitenkin voittaa tällä hetkellä mestaruuden. Ja nyt myöskin pelätään, että taso laskee kohti irkkuliigaa. Maajoukkuekin on tietysti huolissaan, koska viimeisestä suuresta turnauksesta on jo... hetkinen... 16 vuotta. Ei olla totuttu Skotlannissa tuollaiseen.
Mitä sitten voisi tehdä? Itse näkisin, että joko siirtyminen 10-joukkueen liigaan, jolloin heittopussien määrä vähenisi tai sitten suoraan 18-joukkueen liigaan, jolloin tarvitsisi kohdata vastustaja vain kaksi kertaa kaudessa neljän sijaan. Kun viimeksi joku muu kuin Old Firm voitti mestaruuden oli vuosi 1985 ja 10-joukkueen sarja. Pienten maiden (asukaslukumäärä alle 10 miljoonaa) ongelma on, että ei vain löydy tarpeeksi montaa laadukasta joukkuetta, kuten suurissa maissa. On myös jotenkin väärin, että monesti Skotlantia verrataan Englantiin, vaikka järkevämpää olisi verrata saman kokoisiin maihin. Vääristymiä aiheuttaa myös järjettömät määrät rahaa, jotka menevät Englantiin. Monet vanhat englannin liigan pelaajathan ovat kiroilleet mm. sitäkin, että nykyään keskinkertaisetkin pelaajat saavat enemmän kuin huiput ennen. Talouspuolenkin tyypit ovat varoitelleet, että ei ole tervettä, että pelaajabudjetit valtaavat kokonaisbudjetista niin ison loven. Kaiketi korttitalo joskus romahtaa, mutta vielä se on pystyssä jotenkuten. Voisiko siis kesäfutis ja joukkueiden määrän muuttaminen pelastaa Skotlannin? Mahdollisesti. Tietysti elokuussa pitäisi pitää vapaata, kun suuri osa viettäisi lomaa jossain muualla kuin katsomoissa, kuten seuraavassa linkissä epäillään. Ja tietysti lippujen hintojakin pitää laskea, jotta ne tavalliset duunaritkin palaisivat takaisin.
Yksi asia tuntuu minusta ainakin varmalta eli joukkueiden määrää koko SPFL:ssä pitää vähentää, koska 42 joukkuetta on vain liikaa Skotlannin kokoiseen maahan. Joko siis 10-joukkueen pääsarja ja 20-joukkueen Championship tai 18-joukkueen pääsarja ja 12-joukkueen Championship tai 16+16, kuitenkin niin, että 30 taloudellisesti terveintä joukkuetta olisi mukana (tämä tuntuu jostain kumman syystä sopivalta määrältä. Joku muu voisi olla eri mieltä). Muut sitten esim. Regional liigaan, mutta kuitenkin niin, että joukkueilla olisi kuitenkin mahdollisuus nousta SPFL:ään jos täyttää kriteerit. Toivoa ei saa tappaa.
SUOMI
Sama juttu Suomen jalkapallon suhteen. Viimeisin synkkä uutinen oli FC Hongan häviäminen liigakartalta ja MyPa:llakin taitaa olla ongelmia.
http://www.iltalehti.fi/jalkapallo/2014121618933556_vg.shtml
MyPa pois Veikkausliigasta ja Ilves tilalle:
http://www.iltasanomat.fi/veikkausliiga/art-1420780106490.html
(FC Jazz'in Alekou. Kuva: Satakunnan Kansa) |
(Ässät. Kuva: Iltalehti) |
Tässä vielä HIFK-legendan Matti Hagmanin ajatuksia:
http://www.iltasanomat.fi/sm-liiga/art-1418630998730.html
VERTAILU POHJOIS-AMERIKKAAN (lisäys 29.12.)
Pohjois-Amerikassa tuntuu homma toimivan paljon tasapuolisemmin. Liigoissa ei ole yhtä tai kahta tai edes kolmea suurta suosikkia, vaan lähes jokaisella on mahdollisuus voittaa mestaruus. Tietysti USA:ssa ja Kanadassa riittää populaakin katsomoihin ja kentille, mutta silti tuntuu, että jotain on tehty eri tavalla ja paremmin kuin Euroopassa. Tasaisuus on valttia. Pohjois-Amerikassa neljä suurinta liigaa tunnetaan nimellä The Big Four (MLB, NBA, NFL ja NHL), mutta MLS voidaan kaiketi jo liittää porukkaan ja monet puhuvatkin The Big Five’sta. Miten näissä sarjoissa sitten mestaruudet ovat menneet? Viimeisten 10 vuoden aikana MLB:n World Seriesin on voittanut kuusi (6) eri joukkuetta, NBA:n neljä (4), NFL:n kahdeksan (8), NHL:n kahdeksan (8) sekä MLS:n kuusi (6) eri joukkuetta. Erittäin tasaista on siis ollut. Miten noissa viidessä liigassa sitten pelataan?
Wikipedian mukaan: MLB teams play
162 games each season. Five
teams in each league advance to a four-round postseason tournament that culminates in the World Series, a best-of-seven championship series between the two
league champions. NBA Playoffs begin in late April, with eight teams in each
conference competing for the Championship. NFL:
Out of the league's 32 teams, six (four division winners and two wild-card
teams) from each conference compete in the NFL playoffs,
a single-elimination tournament culminating in the Super Bowl, played between the champions of
the NFC and AFC. NHL season is
divided into an exhibition season (September), a regular season (from the first week in October
through early to mid April) and a postseason (the Stanley
Cup playoffs). MLS: Unlike European soccer leagues, the regular season is followed by
the ten-team MLS
Cup Playoffs in
November, ending with the MLS Cup championship final in early
December.
Yksi yhteinen nimittäjä kaikille sarjoille on siis play-offit.
Tietysti Euroopan sarjoissa jalkapallossa on mukana myös kansalliset Cupit ja
joissakin maissa myös Liiga-Cupit, jotenka mahtaako sarjaan ympätty cup -mainen
play-off enää kiinnostaa? Mahdollisesti silti nuo play-offit voisivat tuoda
yllätyksiä, joita pitkissä sarjoissa ei yleensä enää nähdä, jotenka minusta tuo
olisi suuri plussa liigojen jännittävyydelle. Ehkä Skotlanti (tai Suomi) voisi
ottaa askeleen eteenpäin ja kokeilla miten tuo istuu jalkapalloon. Edes
muutamaksi kaudeksi. Play-offit ja finaalit voisivat olla isokin juttu ja tuoda
lisäkatsojia sen sijaan, että suuren joukkueen varmistama mestaruus olisi
varmistettu jo tammikuussa. SPFL:n joukkueiden määrää siis voisi vähentää 30-32 joukkueeseen
ja muodostaa kaksi divisioonaa (16+14 tai 16+16). Pääsarjassa 30 ottelun runkosarja,
jonka jälkeen 8 parasta jatkaisi play-offeihin. Finaalit mukaan lukien joukkueiden
pelimäärä olisi kaudessa 30-36 ottelua eli ihan hyvä määrä. Ja tällaisissa
matseissa olisi myös sillä toisella (eli joku muu kuin Celtic tai HJK) paremmat
mahdollisuudet voittaa mestaruus. Tietenkin divisioonan loppupäähänkin olisi
hyvä saada säpinää ja tärkeitä otteluita, jotenka kaksi viimeisintä joukkuetta
putoaisi suoraan divariin ja kaksi nousisi sieltä ja tämän lisäksi pääsarjan
joukkueet 13-14 pelaisivat divarin joukkueiden 3-4 kanssa sarjan, jossa
katsottaisiin kuka saa paikan pääsarjasta. Suomen 10+10 –sarjoihin tuo istuisi
myöskin ihan hyvin. Kolmen runkosarjakierroksen jälkeen (27 ottelua) voisi 8
parasta pelata play-off –kierrokset (eli kokonaisuudessaan 27-33 ottelua
kaudessa).
Pienten sarjojen pitää kuitenkin keksiä jotain millä
saada lisää mielenkiintoa otteluihin ja miten saada katsojat takaisin
stadioneihin. Maailma muuttuu ja jalkapallonkin pitäisi muuttua sen mukana.
Vanhalla konseptilla ei välttämättä enää pärjää.
(3.1.2015)
Yksi asia vielä lisättynä, että Pohjois-Amerikassa monet liigat käyttävät palkkakattoa, jotta liigasta tulisi mahdollisimman tasainen ja että palkkakustannukset eivät paisuisi liiaksi. Älyttömän hyvä idea. (Kiitos Jussi tästä muistutuksesta).
(3.1.2015)
Yksi asia vielä lisättynä, että Pohjois-Amerikassa monet liigat käyttävät palkkakattoa, jotta liigasta tulisi mahdollisimman tasainen ja että palkkakustannukset eivät paisuisi liiaksi. Älyttömän hyvä idea. (Kiitos Jussi tästä muistutuksesta).
IN ENGLISH:
Partick Thistle in red and yellow jersey. (Picture courtesy of Herald Scotland) |
(30.12.) One thing that might also bring back the fans are the standing areas. Many fans love those areas and I don't blame them. It's the standing areas that usually have the best feeling. I support Finnish ice hockey team Ässät and they have an arena that has a capacity of ~6500 and ~2500 of those are for standing fans. And it's bloody marvelous being there...
Briefly about Finnish football which is also in shambles as HJK seems to be the only financially stable team at the moment (with 27 titles and six of them from the past six years). To make it more attractive I'd like to see that Veikkausliiga should be reduced to 10 teams and first division should have also 10 teams. Ice hockey (and SM-Liiga) is Finland's number one sport brand but like HIFK legend Matti Hagman states at the news article (http://www.iltasanomat.fi/sm-liiga/art-1418630998730.html) it needs a revamp. The biggest team Jokerit moved to KHL and a small Sport Vaasa replaced them. I like Matti's idea of two leagues with 10 teams each. That would make every game important and make teams stronger.
COMPARING EUROPE TO NORTH AMERICA (added 29th December):
It seems that everything's better at North America: at least sport is more competitive and interesting. Of course the population is huge at the other side of the "lake" but still it's different. What is then different? Let's look at the Big Four (MLB, NBA, NFL and NHL). Also MLS can be considered a big league and many nowadays use the term The Big Five so let's include that also. During the last ten seasons: MLB's World Series was won by six (6) different teams, NBA four (4), NFL eight (8), NHL eight (8) and MLS six (6). Very even and interesting leagues, right? This is what an average fan wants, I assume.
Toronto Raptors (Picture: bleacherreport.com) |
So one common thing in every league is the use of play-offs after regular season. I know, there are Cups and even League-Cup's in come countries in the football world so would a play-off still be interesting? Possibly because those play-off's might bring some surprises that a long run series won't perhaps produce and that would be a huge positive thing especially to small/medium sized leagues like Scotland and Finland - almost anyone can win the title! Also the wee ones. Those play-off's and finals might bring back the fans when other teams also have chances of winning instead of seeing Celtic confirming their title in January. How about two divisions of 16 teams each? Would that be all right? After a 30 game regular season the top eight of the Premiership go to play-off's. At the bottom, two go down and teams 13 and 14 play against second tier's 3rd and 4th about who two win a place at the top division. Season would then be 30-36 games long. And even at the final two games there's still a chance for that other-than-Celtic team to win the league.
But these are just my ideas of revamping the game in Scotland and Finland. I assume the suits who decide how the game looks like don't give a shit about these ideas. But I hope something happens in the near future because something has to happen before it's too late. They have to make the product more attractive. And especially attractive for the fans. SPFL should try anything now instead of standing still like there's no problem at all. Unfortunately I'm not living in Scotland but if I was I would be welcoming such changes and buy a Partick Thistle season ticket (and perhaps a ticket to some odd Aberdeen game at Pittodrie as well)...
(3 January 2015)
In North-America they have this thing called salary cap. That is the thing that gives smaller teams a chance to buy good players and this won't let budgets go too bloated. I like this idea. Whatever makes a league better is a good idea. Wikipedia: "In theory, there are two main benefits derived from salary caps - promotion of parity between teams, and control of costs."
Linkkejä koskien Skotlannin tilannetta / Links about the state of Scottish football:
http://www.dailyrecord.co.uk/sport/football/football-news/scottish-football-heading-irish-league-4802544
http://www.dailyrecord.co.uk/sport/football/football-news/scottish-footballs-problems-wont-solved-4826159
http://www.dailyrecord.co.uk/opinion/sport/david-mccarthy-free-spfl-sponsorship-4825831
http://www.bbc.com/sport/0/football/30122536
http://www.bbc.com/sport/0/football/30054170
http://www.bbc.co.uk/blogs/legacy/jimspence/2012/03/as_the_debate_about_change.html
http://www.tribalfootball.com/articles/spl-chief-scotland-has-highest-attendance-pr-head-population-europe-2013581#.VKJT7s8rkDA (Good news but how long it will be like this? Hopefully for long...)
http://storre.stir.ac.uk/bitstream/1893/2196/1/SCOTTISH%20FOOTBALL%20-%20ITS%20A%20FUNNY%20OLD%20BUSINESS.pdf
http://www.heraldscotland.com/sport/opinion/football-is-paying-the-price-for-its-lack-of-vision-as-attendances-fall.20249246
http://thinkfootball.co.uk/why-are-attendances-in-the-spl-so-low/
http://www.dailymail.co.uk/sport/football/article-2859373/Scottish-football-terribly-lazy-self-pity-according-Barry-Hearn.html
http://www.givemesport.com/362679-scottish-football-the-beginning-of-the-end
No comments:
Post a Comment