Monday 23 December 2013

Viimeisimmät oluet, osa 2

Ja tässäpä taas viimeisten parin viikon maistelut yksissä "kansissa" ja listattuna parhaimmasta huonoimpaan.

Old Russian tunnelmavalaistuksessa.
BrewDog: Old World Russian Imperial Stout
Imperial stoutit ovat yksi suosikkiolut-tyylilajeistani nykyään. Ja siksi Russian, että aikoinaanhan Venäjän keisarinna (the name just escaped my mind) tykästyi stouteihin, mutta jotta olut kesti pitkän merimatkan, niin siitä piti tehdä vahvempaa. Siitä siis tuo Russian Imperial etuliitteet. Monesti vain tuota Russiania ei käytetä, vaan ihan pelkkää imperialia. No se siitä ja sinnepäin -historiasta. Tässä on sitä rautaa (ja monesti vertakin), mitä on tottunut imperiaaleissa maistamaan. Täyteläinen olut, jossa myöskin paahteisuutta, lakritsaa, suolaisuutta, kahvia ja salmiakkia. Ja kun ei ollut kavereita mukana tällä kertaa, niin sain juoda koko 660 ml:n pullon ihan itse. Ja tämä tapahtui siis Viidessä Pennissä, Helsingissä. Pisteet: 41/50.

Pyynikin Vahvaportteri
Vahva portteri on siis kyseessä jo sekä nimen että volttienkin puolesta (7.5%). Plevnan Siperia kun sattui olemaan loppu, niin Alko päätti ottaa tämän ns. korvaajaksi hyllyyn. Ja pätevä korvaaja onkin. Tyypilliseen portterimaiseen tapaan tästäkin löytyy paahteisuutta, kahvia, lakritsaa, salmiakkia ja savuakin. Hyvä ja monipuolinen portteri. Pisteet: 39/50.
Pyynikin käsityöläispanimo

Abstrakt 0:6
BrewDog: Abstrakt 0:6
BD on hieno skottilainen panimo ja ympäri maailmaa heidän oluitaan ylistetään. Hyvähän esim. tämäkin tuote oli, jonka bongasin Arkadian Alkosta, Helsingistä. Musta IPA, jossa aivan infernaalinen korkki. Ei sitä meinannut saada himpskatti sentään mitenkään pullosta pois. Pienen tetsaamisen jälkeen se kuitenkin onnistui ja pääsin itse asiaan. Ei tästäkään pahaa sanottavaa löytynyt. Hienosti sitrusta, greippiä ja humalaa on, mutta myöskin lakritsaa ja salmiakkia. Täyteläinen ja hieno olut. Pisteet: 39/50.

Nynäshamn: Bedarö Bitter
Ruotsistakin tulee hyviä oluita ja tämä ei poikkea tuosta kavalkaadista. Katkeroinen bitter, josta tulee erittäin paljon mieleen Nokian 66 APA. Samoja humalalajikkeita vissiin käytetty (?). Hedelmäinen, greippinen, humalainen ja keskitäyteläinen olut. Suosittelen. Pisteet: 39/50.
Nynäshamn

Dark Horsen etiketissä oli näköjään kuvani :-)
Dark Horse: Reserve Special Black Ale
Viidessä Pennissä, Helsingissä maistettu olut. Mukavasti taas suklaata ja kahvia mukana lakritsaa unohtamatta. Mausteinen ja täyteläinen olut. Pisteet: 38/50.
Dark Horse

Fuller's: Vintage Ale 2013
Fullersilta on tullut vuodesta 1997 lähtien kerran vuodessa tämä Vintage Ale, jossa on käytetty joka kerta eri maltaita ja humalia. Kuitenkin tyypilliseen Fuller'smaiseen tapaan, niin maku ja tuoksu ovat kuitenkin suht tasapainossa ja samanoloisia vuodesta toiseen. Eli löytyy hedelmää, pähkinää, toffeeta, karamelliä jne. Täyteläinen ja erittäin maistuva olut silti. Hinta on kyllä aika korkea ollakseen loppujen lopuksi tavallista alea. Pisteet: 38/50.
Fuller's

Thornbridge: Chiron
Tämäkin on Viidessä Pennissä maistettua. Aika lähellä Ipaahan tämä on oli ensimmäinen miete tästä oluesta. Hedelmiä, greippiä, humalaa ja sitrusta. Raikas olut. Voisin ehdottomasti toistekin maistella. Pisteet: 38/50.
Thornbridge

O'Hara's Stout
Irlannista tuleva O'Hara tekee hyviä oluita ja tämä ei ole poikkeus. Tämä mieto 4.3% olut on kuitenkin voltteihin nähden makoisa tekele. Paljon paahdetta, kahvia, suklaata ja toffeetakin. Tämä kyllä maistuu. Pisteet: 36/50.
Carlow Brewing Company

Ruosniemen Panimo: Vahtimestari
Porista tulee tunnetusti myös hyviä oluita ja juuri kukaan ei taida enää kaivata Karhua. Tai ainakaan niin paljon kuin olisi luullut. Beer Hunter's ja Ruosniemen Panimo tuottavat hyviä oluita, joten Karhu voipi olla talviunilla (ei se Keravalla pantu feikki-Karhu nyt ees mitään Karhua ole). Vaniljaportteri siis tällä kertaa kyseessä, joten innolla sitä maistamaan (tämäkin maistettu Viidessä Pennissä). Vanilja hallitsee voimakkaasti olutta, mutta ei liian häiritsevästi. Myöskin suklaata taustalla paahteisuuden kanssa. Kermainen ja täyteläinen suutuntuma. Nautinnollinen olut ja tätä pitääkin ehdottomasti maistaa uudestaan. Pisteet: 35/50.
Ruosniemen Panimo

Bad Elf
Ridgeway Brewingillä on hauska tonttu-sarja eri vahvuisia oluita. Tästäkin on olemassa kaksi eri versiota eli maitokauppaversio (4.5%) sekä nyt maistettu 6 -prosenttinen versio. Tyypilliseen brittiläiseen alen tapaan tästäkin löytyvät ne tutut tuoksut ja maut: on pähkinää ja toffeeta ja hedelmääkin. Ei kuitenkaan paras tonttu-sarjasta, mutta kelpaa. Viidessä Pennissä, Helsingissä maistettu. Pisteet: 35/50.

Tennent's Stout
Tennent'sin invaasio Suomeen on näköjään alkanut. Bulkkilageria ja stoutia. Ei nyt mitään ihan kamalimmasta päästä kuitenkaan. Ainakaan tämä stout. Kahvinen ja lakritsinen maitokauppastout, joka kivan kermainen suutuntumaltaan. Pisteet: 32/50.
Tennent's

Tennent's Beer Aged With Whisky Oak
Ja lisää Tennentsiä, jota on kaiketi kypsytetty viskitynnyreissä (?). Tammisuus onkin voimakkaasti mukana maussa. Pikkaisen silti jää yksipuoliseksi. Tuskinpa tulee ostettua uudelleen Viiden Pennin kaapista. Pisteet: 31/50.
Tennent's

Bryggeri: Husaari
Yksi oluttyyli, joka on tullut itselleni vähän sellaiseksi boring -tyyppiseksi, on amber ale. Tämä tyylilaji ei oikein herätä mitään sen ihmeellisempiä tunteita. Tämäkin kuuluu vähän samaan kastiin: ihan ok. Pisteet: 28/50.
Bryggeri

Bridge Road: Robust Porter
Ja sitten matka kohti Down Underia. Monesti Ausseista tulee mieleen vain Foster's ja onkin ollut hienoa löytää sieltä (ja Uudesta Seelannista) hyviäkin oluita. Valitettavasti tämä portteri ei ollut sieltä paremmasta päästä. Löytyyhän täältäkin paahteisuutta ja kahvia, mutta jää aika pliisuksi. Maisteltu Viidessä Pennissä. Pisteet: 27/50.
Bridge Road


No comments:

Post a Comment