Monday, 2 December 2013

Viimeisimmät oluet, osa 1

Viikonloppu ja muutama uusi olut-tuttavuuskin takana. Töissä oli perjantaina pienet juhlat ja päätimme parin muun olutystävän kanssa käydä Alkon lippulaivamyymälässä Arkadiassa (Helsingissä) hakemassa muutama erikoisolut iltaa varten. Varsinkin isoja pulloja on kivempi jakaa porukalla jo pelkästään sen takia, että ne maksavat niin paljon. Pitää kyllä sen verran kritisoida tuota myymälää, että oluiden ja viskien osaltahan tuo on enemmän tai vähemmän vitsi. Viineissä on valinnan varaa ihan tarpeeksi ja niistäkin suurin osa näyttää olevan ihan peruskamaa ja sitä sitten riittää hyllymetreittäin. No, uskossa on hyvä elää ja ehkäpä Alko vielä joskus innostuu viinikulttuurin ohella kunnolla myös olut- ja viskikulttuurista. Toinen kritisoinnin aihe olisi Suomen alkoholipolitiikka, mutta siitä ehkä myöhemmin.

Noh, palataksemme asiaan eli oluisiin. Tässä saldoa maistetuista oluista maistelujärjestyksessä.

Tennent's Extra
Tennent's on tunnettu olutbrändi Skotlannissa ja maailmallakin. Laatua se ei silti taida taata. Maltainen ja hieman ehkä hedelmäinenkin maku on enemmänkin samankaltainen kuin itä-blokin maiden vahvat lagerit. Aika keskinkertainen ja toiste ei tule ostettua. Pisteet: n5+a2+t6+p2+o10 = 25/50.
Wikipedia

AleSmith: Old Numbskull
Barley winet ovat myös hieno tyylilaji oluissa, mutta tämä ei kyllä sinne parhaimmistoon pääse. Tummankuparisessa ja runsasvaahtoisessa oluessa on hedelmää, rusinaa, piparkakkua ja täyteläinen suutuntuma. Tuoksu on parempi kuin itse maku. Olisi ehkä harmittanut ostaa koko pullo itse. Nyt riitti ihan tuo 1/3 osa siitä. Pisteet: n8+a4+t6+p3+o13 = 34/50.
www.alesmith.com
Wikipedia

Nynäshamn: Smörpundet porter
Porttereista olen aina myös pitänyt, mutta tällä kertaa vastaan tulee kyllä sen verran vetinen ja tylsä portteri, että ehkä pitää maistaa tätä joskus vielä uudestaan. Voipi olla, että vika ei ole oluessa, vaan omassa suussa. Uusintamaistelu ei varmaankaan ole pahitteeksi. Nyt vain ei irtoa juuri mitään sen ihmeellisempiä makumaailmoja esille. Iso pettymys. Pisteet: n4+a3+t5+p2+o9 = 23/50.
www.nyab.se

Dogfish Head: 60 minute IPA - The Continually Hopped IPA
Tämä olut oli työkaverin jenkeistä tuomaa, joten eipä löydy Arkadiasta. Vaaleankultainen olut, jossa ei juurikaan vaahtoa. Hunajaisen humalainen tuoksultaan ja maussa sitruksen lisäksi tuttua humalaa. Keskitäyteläinen suutuntuma. Pisteet: n7+a2+t7+p3+o13 = 32/50.
www.dogfish.com
Wikipedia

Boulevard: Sixth Glass Quadrupel Ale
Meripihkan värinen olut punaisella heijastuksella. Suuri vaahto. Tuoksussa ja maussa hedelmää, humalaa, makeutta, toffeeta ja hedelmäkakkua. Täyteläinen suutuntumaltaan. Iso pullo on ehkä turhan isokin jos yksin juo. Pisteet: n8+a3+t7+p3+o14 = 35/50.
www.boulevard.com
Wikipedia

Dogfish Head: Indian Brown Ale
Tämäkin Dogfish on Ameriikoista tuotua, joten ei löydy Alkosta. Brown ale'n tyyliin siitä löytyypi makeutta ja toffeeta, mutta myöskin kaakaota sekä sokerisuutta. Täyteläinen suutuntuma. Pisteet: n7+a4+t7+p3+o13 = 34/50.

Dogfish Head: Palo Santo Marron
Ja vielä yksi koirakala löytyi laukusta. Ja ehdottomasti paras näistä kolmesta Dogfishistä. Musta olut, jossa paksu vaahto. Tuoksussa ja maussa rautaa, verta, makeutta, toffeeta sekä kruununa täyteläinen suutuntuma. Alkoholi ei puske läpi vaikka onkin 12-volttinen. Pisteet: n8+a4+t8+p4+o15 = 39/50.

AleSmith: Grand Cru
Illan toinen AleSmith on tumman meripihkan värinen ja vahvalla vaahdolla varustettu olut. Kypsiä hedelmiä löytyy tästäkin. Rusinaa ja karamelliä unohtamatta. Täyteläinen suutuntuma. Pisteet: n7+a3+t7+p3+o13 = 33/50.

Muita viikonlopun olutmaisteluita:

Brooklyn: East India Pale Ale
Jäi vähän tuntemattomaksi itselle tämän oluen tarkoitus, koska pikkaisen tylsä oli kokonaisuus. Maltainen on ja humalaa löytyy juu, mutta en usko, että tulee toista pulloa ostettua. Pisteet: n6+a3+t7+p3+o12 = 31/50.
www.brooklynbrewery.com
Wikipedia

Rogue: Yellow Snow IPA
Keltaista lunta ei ole tullutkaan koskaan ennen maistettua, mutta kerta se ensimmäinenkin. Hieman oranssinen olut, jossa paksu vaahto ja lasiin jääkin hieno pitsi. Tuoksussa ja maussa niitä tyypillisiä IPA:n ominaisuuksia eli sitrusta, hedelmää, humalaa, mäntyä ja greippiä. Täyteläinen olut. Pisteet: n8+a4+t8+p4+o15 = 39/50.
www.rogue.com
Wikipedia

Boulevard: Bully Porter
Perjantai-illasta jäi yksi pullo yli, joten nakkasin sen huiviin seuraavana iltana. Tämä oli myös pienoinen pettymys ollakseen portteria. Lakritsinen, maltainen, karamellinen ja makean siirappinen. Pisteet: n6+a3+t7+p3+o12 = 31/50.

Tämän maistelurupeaman voittajia olivat siis Dogfish'in Palo Santo Marron ja Rogue'n Yellow Snow IPA.

No comments:

Post a Comment