Thursday, 27 February 2014

Viimeisimmät viskit (the latest whiskies), 4

GlenDronach 1994 (1994/2012)
Tässä yksi suosikkitislaamoistani Skotlannissa. Tislaamo suljettiin (mothballed) 1996, mutta onneksi vuonna 2002 se avattiin uudelleen. Tämä viski on tislattu 1994, kypsytetty Oloroso Sherrytynnyrissä ja pullotettu 2012 ja pitää sanoa, että aivan mahtava viski on kyseessä. Erittäin tummanpunainen väriltään ja tuoksussa paljon juuri sherryä, luumua, hedelmää, nahkaa, tammea ja suklaakonvehteja. Maku on täyteläinen ja sherryinen, mutta samalla myös pehmeän hedelmäinen ja mausteinen. Pitkä, sherryinen ja hedelmäinen jälkimaku kestää pitkään ja lasikin tuoksuu vielä pitkän ajan jälkeen, vaikka tyhjä onkin. GlenDronach ei juurikaan petä.
This is one of my favourite distilleries in Scotland. Distillery was mothballed in 1996 but good news was that it was re-opened in 2002. This whisky was distilled in 1994, matured in Oloroso sherry cask and bottled in 2012. And I have to say that it's a magnificent whisky. Very dark amber coloured whisky has a nose of sherry, plums, fruits, leather, oak and praline. Taste is full-bodied with sherry, fruity and spicy notes. Finish is very long with sherry and fruits all over the palate. And the glass is full of scents long time after it's been emptied. GlenDronach rarely fails you.
P: n24+t24+f23+b24 = 95/100.

Muita viskejä mitä on viime aikoina tullut nautittua:
Other whiskies I've tasted recently:

Teerenpeli 10 YO (20-vuotisjuhlaviski, living cask edition)
Teerenpeli on tällä hetkellä se toinen suomalainen viskitislaamo (Beer Hunter's se toinen) ja nyt heiltä on julkaistu ravintolan juhlaviski eli 20-vuotisjuhlaviski, joka on siis 10-vuotias ja edelleen tynnyrissä kypsyvä eli living cask -viski. Nämä ovat vain ja ainoastaan tarjolla Teerenpeli ravintoloissa. Tämä versio (maistettu Helsingissä, Kampin ravintolassa) on erittäin maukas ja pidän tästä kovasti. Konjakkinen, parfyyminen, suklaakonvehtinen ja tamminen viski kutkuttaa makuhermoja kyllä pitkään. Onnistunut juhlaviski.
Teerenpeli is the other whisky distillery in Finland at the moment (Beer Hunter's being the other) and now they have released a whisky that celebrates the 20 year anniversary of the restaurant. The whisky itself is a 10 year old and you can only find it at Teerenpeli restaurants because it's still in the cask and therefore a so called living cask edition. The one I tasted at Helsinki, Kamppi restaurant had: perfume, cognac, oaky and praline notes. Full-bodied and very nice.
P: n22+t23+f22+b22 = 89/100.

Nikka, Taketsuru 17 YO
Japani on kova viskimaa, vaikka onkin valitettavasti jäänyt itselle pikkaisen tuntemattomammaksi. Taketsuru on 17 -vuotias blended malt eli saman tislaamon tuote, mutta vain eri single malt -vuosikertojen sekoitus. Blended malt termi tunnetaan myös nimillä Pure Malt ja Vatted Malt, mutta ehkä tuo blended malt on helpoin ymmärtää. Tässä viskissä on suklaata, sitrustakin, eetterin tuoksua (muistoja kitarisaleikkauksesta ja kauheista painajaisista, kiitos eetterin), appelsiinin tuoksua ja kun lisäsi vettä, niin myös suklaakonvehdin tuoksu ilmestyi. Maussa taasen tuntui olevan tammea, sherryä, appelsiininkuorta ja savua. Hyvä viski, ei siinä mitään.
Japan produces lots of whisky. Sadly quite unknown to me so far. This Nikka distillery's Taketsuru 17 years old is a blended malt meaning it's a one distillery product combined from different ages. These kind of whiskies are often known as Pure Malt or Vatted Malt but perhaps that Blended Malt describes it best. This whisky has aromas like chocolate, citrus, ether (and memories of adenoidectomy and horrible nightmares thanks to ether anesthesia), oranges and when I added some water also praline. A sip and I tasted oak, sherry, smoke and zest. Nice dram.
P: n22+t22+f23+b22 = 89/100.

Clynelish 1997 (Gordon & MacPhail)

Tämä pullo on yksityisen pullottajan pullottama eli Gordon & MacPhailin, jonka pääkallopaikka sijaitsee Elginissä. Variaatioita näissä yksityisten pullottamissa on kyllä laidasta laitaan ja tämä kuuluu sinne parempaan laitaan. Sherryinen, nahkainen, hedelmäinen, tamminen, mausteinen ja hunajainenkin viski on hyvä. Kyllä tätäkin voisi ostaa pullon omaan kaappiin.
This is bottled by an independent bottler Gordon & MacPhail and their head office locates at Elgin. There are lots of variations in these independent bottles but this one's definitely at the better end of the scale. With sherry, leather, fruity, oaky, spicy and honey notes I quite like this. I wouldn't mind buying a bottle.
P: n21+t22+f22+b21 = 86/100.

Ardbeg 17 YO
En pidä itseäni mitenkään savuhulluna viskiharrastajana, mutta en laita vastaankaan jos sitä savua ja turvetta sieltä löytyy. Ardbeg kuuluu arvostettuihin savuisiin viskeihin ja tämäkin on hyvää.
I don't consider myself daft aboot smoke but I won't say no to smoky and peaty whiskies. Ardbeg is very much respected about those qualities and I have to admit this smoky whisky is good. 
P: n22+t21+f22+b21 = 86/100.

Glenlivet Nadurra bottled 11/2010
Glenlivet on yksi Skotlannin suosituimmista viskeistä maailmassa, mutta itselle tuo ei ole niin kolahtanut. Varsinkin se perus12-vuotias on aika tylsä ja liian päärynäinen. Nadurra-tuoteperhe on kuitenkin Glenlivetiä parhaammasta päästä. 2008 pullotettu versio oli hieno (91 p), mutta ei tämäkään huono ole. Omenainen, suklainen, hunajainen ja vaniljainen.
Glenlivet is one of the most popular Scottish distilleries in the world but to me it's not that important. Especially that basic 12 year old is too boring and too peary. Nadurra is a brand that I like. I've also tasted that 2008 bottled version and it was good (91 p) but this ain't bad either. With notes of apples, chocolate, honey and vanilla.
P: n21+t22+f21+b21 = 85/100.

Glenlivet 1979 (Mackillop's Choice)
Toisena Glenlivettinä myöskin erittäin onnistunut yksityisen pullottajan 1979 tislaama ja 2006 pullottama tisle. Omenainen, toffeinen, tupakkainen ja hedelmäinen hieno viski.
Second Glenlivet I tasted is also very tasty bottled by Mackillop's Choice. Distilled in 1979 and bottled in 2006. Lots of apples, toffee, tobacco, fruity, sweet. Very nice whisky. 
P: n23+t23+f22+b23 = 91/100.

Glenfarclas 30 YO
Glenfarclas tuottaa myös upeita viskejä (mm. 40 YO on upea) ja tämäkään ei poikkea muista. Hedelmäinen ja sherryinen hieno viski.
Glenfarclas also produces great whiskies (e.g. 40 YO which is marvelous) and this one's not an exception. Fruity and sherry flavoured whisky. 
P: n22+t22+f21+b22 = 87/100.

Bruichladdich Port Charlotte An Turas Mor
Tämäkin tislaamo on erittäin tuottelias ja tuntuukin, että uutta viskiä pukkaa joka viikko. Tällä kertaa maistelussa Port Charlotte -brändin tuote (An turas mor tarkoittaa mahtavaa matkaa), jossa siis mukavasti turvetta, savua ja ruohoa.
This distillery seems to produce a new whisky every week. This time it's Port Charlotte An Turas Mor (meaning great journey) with familiar peaty and smoky flavours. 
P: n22+t21+f20+b21 = 84/100.

Balmenach 9 YO (2000/2010) (Duncan Taylor)
Vielä yksi viski tähän osioon. Balmenach vähän tuntemattomampi tislaamo suurelle yleisölle eikä single malteja kauheasti ole liikkeellä kun verrataan esim. Glenlivetiin. Tämä viski on tislattu 2000 ja pullotettu 2010 Duncan Taylorin NC2 -tuotemerkkiin. Kukkainen, savuinenkin, appelsiininkuorinen, marmelaadinen ja hedelmäinen ihan OK viski.
Still one whisky to go. Balmenach distillery is quite unknown to most of the general public and there are not that much single malts available. This one was distilled at 2000 and bottled at 2010 by Duncan Taylor. Floral, smoky, zesty, fruity and very marmalade-flavoured whisky. It's okay. 
P: n22+t20+f21+b21 = 84/100.

No comments:

Post a Comment