Friday, 30 August 2013

VYS:n Bunnahabhain -tasting 29.8.2013

Viskin Ystävien Seuran 1-vuotisjuhlan kunniaksi seura päätti hankkia itselleen juhlapullotteen. Pitkien mietintöjen jälkeen päätyivät Bunnahabhain -nimiseen tislaamoon eli tarkoituksella ei ihan niin päivänselvään savupommiin kuin esim. Ardbeg tai Laphroaig. Seuran puheenjohtaja Jarkko Nikkonen piti eläväisen esitelmän tämän pullotteen matkasta Skotlannista Suomeen ja miten asiat voidaan Skotlannin päässä ryssiä. Douglas Laing hoiti juhlaviskin pullottamisen ja osasi sössiä tynnyrin numerosarjan kaksi viimeisinä numeroa väärin päin ja matkaan lähti siis aivan väärä tynnyri täynnä väärää tavaraa. Alkoonkin tuo pullosarja ehti jo tulla myyntiin, kunnes Nikkanen huomasi jo pulloa paketista ottaessaan, että nyt on joku sössinyt ja pahasti. Pullossa piti olla kunnon sherryinen tisle, mutta väristä päätellen tilalla olikin jotain aivan muuta. Selvittelyjen jälkeen VYS vihdoin ja viimein sai oikean pullon Alkon hyllyille ja nyt nämä kaksi pullotetta olivatkin pääaiheena torstain tastingissä Helsingissä Punavuoren Ahvenessa (jossa muutenkin on hyvä viskivalikoima hyllyllä). Kun kerran tällainen mahdollisuus tuli maistaa molempia, niin eihän sitä tilaisuutta voinut jättää käyttämättä. Kuriositeettina pitää vielä mainita, että Douglas Laing -yhtiön omistavat veljekset riitautuivat (eikös veljeksien kuulukin riidellä?) tämän väärän viskin pullottamisen jälkeen, niin firma jakautui kahteen osaan: Douglas Laingin rinnalle tuli Hunter Laing, joka sai jaossa tuon Old Malt Cask -brändin. Eli uusi ja se oikea pullote on siis Hunterin pullottama.

Neljä Bunnaa: 12 YO, OMC 10 YO, Väärä ja Oikea VYS 11 YO.
Kattauksessa oli näiden kahden viskin lisäksi vielä yksi Douglas Laingin pullottama Old Malt Cask - sarjan pullo sekä tislaamon oma nykyinen versio 12 -vuotiaasta viskistä.

Vasemmalta oikealle:

1) 12 YO (46.3%).
Bunna teki hienon tempun tuodessaan markkinoille uudistetun perustuotteensa. Edellinen versio eli se 40% versio jäi aika mitäänsanomattomaksi verrattuna esim. sitä edelliseen Westering Home -versioon, joka oli 43%. Tämä uusi pullote on erittäin maukas, hedelmäinen, mausteinen, toffeinen, karamellinen ja täyteläinen. Hieno perustuote. Olen jo aiemminkin maistanut tätä mainiota viskiä ja nyt uudelleen maistelu antoi pisteet: 90/100.

2) OLD MALT CASK, 10 YO, 2001/2012, 50%
Verrokkina tuolle oikealle pullolle oli pöydässä tämä toinen OMC -sarjalainen, joka siis myös on sherrytynnyrissä kypsytetty. Tämäkin oli oikein mojova ja sherryinen viski. Aina ei tarvitse olla sitä savua ja itse pidänkin monesta hedelmäisestä ja sherryisestä viskistä. Tästäkin siis sherryn lisäksi löytyi hedelmää, nahkaisuutta, merenrantaa, mausteita, tupakkaa ja sitrustakin hivenen. Pitkä hedelmäinen ja sherryinen jälkimaku. Pisteet: 89/100.

3) VÄÄRÄ VYS-PULLOTE, 59.3%
Ja sitten se surullisen kuuluisa ja nykyään harvinainen pullo eli The Wrong One. Tämä on kuulemma lillunut tynnyrissä 10,5 vuotta, mutta silti pistää nenään etikkamaisen voimakkaasti. Nikkanen arvelikin, että tätä tuotosta ei ole edes tarkoitus pullottaa sinällään, vaan se oli hyvin luultavasti menossa johonkin sekoite eli blended -viskiin. Mausta tulikin monelle mieleen tequila ja itse olisin voinut kuvitella, että kyseessä on poikani Rasmuksen Meksikosta tuoma yrttitequila Orendain Reposado. Jo viskin väri kertoo siis, että tämä ei todellakaan ole sherryinen viski, koska niin valkkarimainen väri on kyseessä. Tätä voisi kuvitella tarjoavansa ei-toivotuille vieraille. Tarkennuksena, että tuo Rassen tuoma tequila oli hyvää, mutta jos odottaa viskin olevan viskiä ja se maistuukin tequilalle, niin se onkin silloin eri asia. Tequila tequilana ja viski viskinä. Pisteet: 66/100. Sen takia jopa noinkin hyvät pisteet, että vesi paransi viskiä jonkin verran.

4) SE OIKEA PULLOTE: OLD MALT CASK, 11 YO, 2001/2012, 58.7%
Ja viimeisenä se oikea eli Round 2 -pullote. Ja näkeehän sen jo otsallaan, että ihan eri tuotteesta on kyse eli tumman meripihkan värinen viski tervehtii lasissa. Ja se tuoksumaailmakin on ihan eri sfääreistä. Sherryä ja kuivia hedelmiä, jotka tunkeutuvat joka rööriin pääkopassa. Maussakin tuhdisti sherryä, joka peittää suun kivasti. Myöskin karamelliä ja mausteitakin löytyy. Jälkimaku on pitkä. Tätä maistelisi enemmänkin. Päivän parhaimmat pisteet: 91/100.

Nikkanen kyselikin lopuksi jokaiselta missä järjestyksessä rankkasimme viskit ja ylivoimainen ykkönen kaikilla tuntuikin olevan tuo oikea pullote - tällä vastauksella saimmekin pitää jäsenyytemme seurassa ;-)
Itsekin rankkasin juuri tuon oikean pullotteen ykköseksi ja väärän viimeiseksi, mutta 12 YO ja OMC 10 YO jakoivat eilen kakkossijan. En sillä hetkellä pystynyt päättämään kumpi oli parempaa.

Kiitos VYS ja Punavuoren Ahven tastingistä. Tästä on hyvä jatkaa.

Bunna tasting by Jarkko Nikkanen.
Vasemmassa alakulmassa väärä ja oikea pullote. 

1 comment:

  1. Kuvasta päätellen toi vyssin oikea pullote ei ollut sen enempää sherryinen kun noi muutkaan?

    ReplyDelete